Като чета КСО, чл.4,ал.3, т.6 лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение.
ми се струва, че по този ГД от началото на м.08 се дължат осигуровки. Не само здравни като безработен

Да, това явно е така. Не съм СОЛ.

Ще се обърна към счетоводител, благодаря отново.
Искате да кажете, че платените здравни и социални осигуровки в рамките на това тримесечие от работодателя въз основа на трудовото правоотношение нямат значение в случая за дължимото като авансов данък по гражданските договори? Намалям основата само с нормативно признатите разходи и платената здравна осигуровка като безработно лице?
Здравейте,

От началото на годината до м. август съм работил на свободна практика по неформални граждански договори с месечни хонорари под МРЗ след приспадане на нормативно признатите разходи. Декларирал съм и съм платил авансов данък по чл. 55, ал. 1 ЗДДФЛ за първите две тримесечия. През това време съм плащал само здравни осигуровки в минималния размер за безработни лица.

В средата на м. август започнах работа на трудов договор, като за м. август имам един хонорар по граждански договор, отново под МРЗ, преди датата на подписване на трудовия договор.

За м. август и м. септември, работодателят ми е внесъл дължимите здравни и социални осигуровки.

Въпросът ми е дали трябва да декларирам и плащам авансов данък за третото тримесечие, щом внесените през същото тримесечие осигуровки от работодателя (които се приспадат) надвишават многократно размера на авансовия данък, който би се получил като се сметне (ще се получи отрицателна стойност)?

За годишната данъчна декларация ми е ясно, че трябва да включва и двата вида доход в съответните приложения.
Разбирам.

Само да отбележа, че аз не съм самоосигуряващо се лице, регистрирано по БУЛСТАТ с ЕИК и т.н., а спорадично осъществих дейност по няколко граждански договора. :)
Осигурявам се само здравно по ЗЗО (чл. 40, ал. 5, т. 1).

Предполагам обаче това няма значение?  :wink1:
Благодаря Ви!

А за м. септември / трето тримесечие на 2020/ е трябвало да подадете декларация по чл. 55 и да внесете авансов данък

Тъй като не съм го направил, какви ще са най-вероятните последици, ако подам данъчната си декларация по чл. 50 ЗДДФЛ сега?
Здравейте,

Осигурявам се здравно като безработно лице на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 ЗЗО върху половината от минималния доход за самоосигуряващите се лица, или 305 лв. за 2020 г., съответно 24.40 лв. на месец здравноосигурителна вноска.
Осигурявал съм се през цялата година без прекъсване.

За месеците септември, ноември  и декември на 2020 г. имам доход от граждански договори общо в размер на 1055 лв., като в нито един от месеците не надвишават МРЗ, съответно - септември - 120 лв., ноември - 435 лв. и декември - 500 лв.

Платците на доходите ми са физически лица, които не са самоосигуряващи се или предприятия.

Въпросът ми е как следва да попълня Таблица 2 от Образец 2004?
Доколкото разбирам от инструкциите, трябва да попълня в колона 4 доход от 305 лв. за всички месеци от януари до декември, а в колона 5 трябва да разделя облагаемата основа - в моя случай, 791.25 лв. след приспадане на нормативно признатите разходи, на 12, което прави 65.9375 лв., и трябва за попълня тази сума за всеки месец от януари до декември.
Ако е така, как следва да закръгля подобно число, тъй като системата очаква число с две стойности след десетичната запетая?

Или трябва да разделя 791.25 лв. само на броя на месеците в които имам доход от дейността, т.е. 3 месеца (263.75 лв. на месец), и да попълня тази сума само за месеците в колона 5 в които имам облагаем доход - септември, ноември и декември?

В този случай, дължа ли довнасяне на здравни осигуровки?

Също бих искал да попитам, на ред 7 в Приложение 3, където се посочват задължителните осигурителни вноски по КСО и ЗЗО, внесени или удържани авансово, трябва ли в моя случай да посочвам някаква сума от внесени ЗОВ, която да ми се приспадне от основата?

Благодаря предварително!